NTP pályázat-Csodálkozz! Gondolkozz!

 

Egy nyertes NTP-s pályázatnak köszönhetően (NTP-MTTD-16-0190) az idei tanévben ismét bővíthettük a természettudományok iránt érdeklődő tanulóink ismereteit.
Erről számolunk be a folytatásban.


A „Csodálkozz!Gondolkozz!” pályázat megnyitóján vendégünk volt Fükéné Walter Mária, a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tehetség koordinátora is.

A z első 3 alkalom során a szaktanárok, osztályfőnökök által kijelölt 30 tanuló közül kiválasztottuk azt a 16-ot, akik a pályázati foglalkozások résztvevői lettek. Érdeklődéstérkép segítségével kiválasztottuk a leginkább reálos gondolkodású tanulókat, ismereteiket pedig egy logikai, természettudományos teszten mértük össze. Ezen kívül egy kognitiív személyiségteszt is segített a kiválasztásban.

A beválogatott 16 tanuló nagyon boldog volt, hogy bekerült a programba.

Az első 6 foglalkozáson matematikai alapozást végeztünk, a tanulók logikai képességét fejlesztettük, megismertettük őket a Geogebra programmal, és térbeli testeket készítettünk az új Zometool készlet, valamint Geomag és sík lapok segítségével. Többen igen sajnálták, amikor a matematikai foglalkozások befejeződtek.

 

A matematikai bevezető szakasz után következtek a természettudományos órák. Ezen belül leginkább fizikai foglalkozásokon vettek részt a tanulók, de Tengler Tamás bevezette őket a földrajz világába, Boros Melindával a biológia rejtelmeibe merültek el, Pataki Gabriella igazgatónővel pedig termoszkópot készíthettek.

A legtöbb foglalkozáson Nehrné Antal Erika és Rittingerné Géczi Andrea vezetésével merültek el tanulóink a fizika világába. Az egyes témakörök egyhangúságát kísérletekkel színesítettük, melyeket egy Fizika-Show keretében az iskola tanulóinak is bemutattunk Tehetségnapunkon.

Két, tervezett kirándulásunk közül az egyik már lezajlott: a pécsi hőermőműben, illetve a mellette fekvő Zöld Zóna Látogatóközpontban jártunk és megismerkedtünk a biomassza felhasználási lehetőségeivel, illetve hőerőmű működésével.

A matematikai és természettudományos foglalkozások közé rendszeresen iktattunk be személyiségfejlesztő drámafoglalkozásokat, amelyek érdekességképpen gyakorlataival és játékaival a program tematikáját is követték. A foglalkozásokat Tolnai Ágnes tartotta.

 

A fotósávra és a képre kattintva nagyban is megnézhetők a fotók:

 

További fotók érhetők el