Robotika a Kanizsaiban – sikeres pályázat

 

Örömmel jelentjük be, hogy iskolánk sikeresen pályázott!  Az NTP-MTTD-17-0158-as számú pályázatával 1 400 000 Ft támogatásban részesül.
A projektről szóló beszámoló itt található.

Iskolánk 2017. áprilisában pályázatot nyújtott be „Robotika a Kanizsaiban” címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, a köznevelésben tanuló tehetséges fiatalok matematikai, természettudományos, digitális kompetenciáinak erősítését segítő, általános felfedezési tapasztalatokat nyújtó komplex tehetséggondozó program megvalósításának támogatására. Júniusban kaptuk a hírt, hogy pályázatunkat elfogadták, programunk megvalósításához 1 400 000 Ft támogatást fogunk kapni.

15 fő tehetségígérettel szeretnénk végig vinni a programot. A gyermekeket matematikai és informatikai érdeklődésük alapján válogatjuk be a tehetségígéretek közé. Azok a 6.-8. osztályos tanulók kerülhetnek be a programba, akik a matematikai-logika területén mutatnak kiemelkedő teljesítményt, illetve az informatika-programozás terén, nyitottak, érdeklődők. A 15 fős csoport számára a mindennapi élet problémáit feldolgozó, tevékenység- és élményközpontú robotika szakkör indítását tervezzük. A szakkör foglalkozásai és a kapcsolódó tevékenységek – mint üzemlátogatás – a gyermekek érdeklődésének megszilárdítását, a műszaki megoldások és a programozás játékos megismerését, az interperszonális kompetenciák fejlesztését, az informatikai irányú pályaorientációt szolgálják. Segítségünkre lesz partnerszervezetünk, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft., mely tehetségpont évek óta segíti partneriskoláiban a robotika tapasztalat- és élményközpontú oktatásának bevezetését.

Rövid beszámoló:

A programot vezeti Hoffmanné Folcz Ágnes.
A programban részt vevő tanárok: Nehrné Antal Erika, Tolnai Ágnes

A szakkör tagjai: Kovács Dorina, Szegedi Zsófia, Radó Alexander, Benkő Krisztián, Mester Péter, Bíró Patrik, Tarjányi Bálint, Králik Kolos, Nagy Dávid, Vadon Péter, Bajusz István, Képíró Árpád Zsolt, , Bárdonicsek Barnabás, Borbás Bence, Gajnok Péter.

Első rész: Robotika a Kanizsaiban tehetséggondozó szakkörünk két foglalkozásán a Scratch program alapjaival ismerkedtek a tanulók. Kreatív munkáikat mutatjuk be az összevágott videón.
Videó

Második rész: Már ügyesek a gyerekek a Sratch programozásában. Kisebb játékok írása is megoldható feladat.
Képek, kisvideók

Harmadik rész: Ismerkedünk az új robotokkal. Megtanultuk építeni őket, megismertük az egyszerűbb eszközöket és programozásukat.
Fotók, kisvideók
Videó

Negyedik rész: Milyen jó robotot programozni! Már használunk DC motorokat, Servo motorokat, Tuch sensorokat, Photo reflectorokat, ledeket, Buzzert. Így feltételekhez (érzékelők jelei) tudjuk kötni a mozgásokat, fény és hangjelzéseket.
Videó

Üzemlátogatás:  Április 20-án az Eckerle Automotive Bóly Kft-nél jártunk. Nem csak egy ipari üzemet láthattunk, hanem az ipari robotok alkalmazását is. Megmutatták a mire használhatók a robotok, miért érdemes ezeken a területeken robotokat használni.

Robotbemutató: Május 16-án bemutatják robotjaikat a szakkörösök iskolánk tanulóinak.  A bemutatóra meghívtuk a Pátria Televíziót, így mások is megtekinthetik majd.
A videó megtekinthető itt.