Őrségi bringás vándor 2019

A tavalyi nagysikerű erdei vándortábor után idén bringás vándortábort szerveztünk. Pécsről vonattal mentünk Szombathelyre, ahol átszálltunk a szentgotthárdi vonatra. Az indulás után 7 és fél órával megérkeztünk az első szálláshelyünkre, a szentgotthárdi kempingbe, ahol 6 személyes sátrak és finom vacsora várt minket. A bringákat, a bukósisakot és a pólókat is ezen a napon vehettük át.

Az érkezés utáni napon reggel megijesztett minket az eső, de szerencsére nagyobb esőt nem kaptunk bringázás közben, viszont megismerkedhettünk az őrségi dombokkal. Egy kis fel-le, aszfaltos út, murvás út és máris a Hársas-tónál, majd Pityerszeren voltunk. Az őriszentpéteri szállásunk egy szuper kis kavicsos emelkedővel várt ránk. És amint felértünk, az eső is nekieredt, így a délutáni programunknak csak egy részén tudtunk részt venni. De az őrállókról szóló előadás így is nagyon érdekes volt. Képek megtekinthetők itt.

3. napunkon Őriszentpéterről indulva a hét leghosszabb távját teljesítettük, kb. 50 km-t tekertünk. Ráadásul nagy részét esőben, mert ezen a napon nem kímélt minket az időjárás. A szentgyörgyvölgyi és a csodálatos veleméri templom meglátogatása után Magyarszombatfa felé vettük az irányt, ahol az eső is alábbhagyott és kipróbálhattuk a korongozást egy igazán profi szakember útmutatásai alapján. Késő este a gyerekek bátorságpróbán vettek részt. Éjszaka ismét a tókák melletti sátortábor várt ránk, ahol reggel nem kakaskukorékolásra, hanem a békák hangjára ébredtünk.

A 4. napon a Borostyán-tó volt az úti célunk. Egy szuper, tó melletti táborban voltunk elszállásolva, ráadásul az idő is mellénk állt, így kihasználhattuk az ingyenes strandolási lehetőséget. Képek megtekinthetők itt.

5. napunkon Zalalövőről indulva célba vettük Nádasdot. Út közben érintettük a szőcei Lápok Házát és a tőzegmohás láprétet. Nagyon szuper, interaktív kiállításon ismerkedtünk meg a lápok keletkezésével, élővilágával. Egy kis útvonal rövidítés miatt előbb értünk Nádasdra a tervezettnél, így a gyerekeknek egy gyorsan összehozott faluismereti versenyt hirdettünk. A gyerekek, de még a felnőttek is nagy élvezettel vetették bele magukat a feladatokba, lelkesen kérdezgetve a helyieket, mozgósítva és bevonva szinte az egész falut. 🙂 Nagy élmény volt a vacsora utáni kürtöskalács készítés, ahol mindenki elkészíthette és megsüthette a saját kalácsát. Éjszaka is érdekes élményben volt részünk: mind a 25-en egyetlen egy teremben aludtunk!

A következő napon Nádasdról Oszkóra kerekeztünk, ami nem volt egyszerű, mert két 10%-os lejtőt is meg kellett másznunk, a többit meg már “észre sem vettük”. Oszkón egy csodálatos szőlőhegyen volt a szállásunk, ahol már rendes szobákban és ágyakban alhattunk. Ez az este volt a legszuperebb az össze közül: szuper volt a vacsora, amit meglepi szülinapi torta egészített ki, a nádasdi faluismereti verseny élménybeszámolóit is meghallgathattuk (ezeken jó sokat nevettünk), volt tábortűz, szalonna(virsli)sütés, közös éneklés a tűznél, búcsú a tábortól, emléklapok átadása.

Az utolsó napon az egész heti élményekkel együtt elhagytuk Oszkót és Pácsony felé vettük az irányt, ahol átadtuk az útvonal felelősének a bringákat és a bukókat és egy cirka 3 órás várakozás után vonatra szálltunk. Természetesen az Őrség emelkedővel búcsúzott tőlünk, de így is nehéz szívvel és kissé fáradtan szálltunk fel a haza felé tartó vonatra. Képek megtekinthetők itt.