Élmény és tudás 2. foglalkozása

 

Emmi logo

                   Alap CMYK                   

ntp_50_rgb

Április 30-án megtartottuk Élmény és tudás (NTP- MTI-14-0104) tehetséggondozó projektünk 2. foglalkozását.

A foglalkozás során a Duna Dráva Cement Kft-nél tettünk üzemlátogatást. Itt vezetőnk Montag Zoltán megismertette velünk a gyártási folyamatot, a felhasznált alapanyagokat, energiahordozókat. Felvilágosítást kaptunk a  gyár környezetvédelmében tett erőfeszítéseiről. A gyár fő alapanyaga  mészkő, melyet a közeli Szársomlyó hegyből bányásznak.

Ezután a Szársomlyón túráztunk Balogh László vezetésével.  A Szársomlyó természetvédelmi terület, így csak túravezetővel látogatható. Túránk során Balogh László volt segítségünkre. Megmutatta a növényeket, köztük védett fajokat is, közülük a legismertebb a magyar kikerics. Főleg rovarokkal, madarakkal ismertetett meg minket. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílt a DDC-re is, illetve közel kerültünk a kőbányához. Meghallgattuk, feltételezhetően milyen környezeti károkat okoz a DDC működése során.

A tanulók feladat az volt, hogy csoportonként A DDC mellett illetve a Szársomlyó védelmében gyűjtsenek érveket, ezeket írják fel és beszéljék meg. Az elkészült érveket az iskola faliújságán lehetett megtekinteni.
A program célja az volt,  hogy megismerjék egy fontos gyár és egy környezetvédelmi terület értékeit, kölcsönhatását, hogy tisztában legyenek avval, hogy mindennek van jó és rossz oldala, a döntéseket ezek mérlegelésével kell meghozni.

 

2_1 DDC üzemlátogatás (4) 2_1 DDC üzemlátogatás (12) 2_1 DDC üzemlátogatás (21) másolata 2_1 DDC üzemlátogatás (36) 2_1 DDC üzemlátogatás (46) 2_2_Szársomlyótúra (4) 2_2_Szársomlyótúra (10) 2_2_Szársomlyótúra (43) 2_2_Szársomlyótúra (48) 2_2_Szársomlyótúra (72)