„Robotikázzunk együtt!”

A Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” pályázati kiírására az iskolánk által benyújtott és nyertes NTP-INNOV-21-0152 azonosítójú „Robotikázzunk együtt!” című pályázat megvalósítása az egész tanévben folyamatosan zajlott.
A pályázati program egy komplex tehetséggondozó, pályaorientációs program, amelynek fő témája a programozás és robotika volt, de emellett személyiségfejlesztő drámafoglalkozásokon is részt vettek a kiválasztott 6.-8. évfolyamos tanulók. Az egész tanév során heti rendszereséggel tartott foglalkozásokon ArTec robotika eszközöket használtak a szakkörösök. A korábbi pályázatok során beszerzésre került robotika eszközökön túl az ArTec robotcsalád egy új fajtájával ismerkedtek meg a tanulók. Ezeket az új robotokat és kiegészítő eszközöket jelen pályázati forrásból sikerült beszerezni. Az újfajta eszköz, az Abacusan-Artec Starter Kit micro:bit bővítőkártyával összekapcsolja magában a korábbi pályázatokban beszerzett ArTec robotika eszközök és a micro:bit eszközök programozásának lehetőségeit a kiegészítő készletekkel, tartozékokkal.
A szakköri foglalkozások mellett a szakkörösök egy 1 napos tanulmányi úton is részt vettek.

Az egész tanéven át tartó program zárásaként a pályázatban részt vevő tanulók június 2-án egy interaktív bemutatót tartottak az iskola többi tanulója számára. A pályázati program robotika szakkörösei ekkor mutathatták be a pályázat során beszerzésre került eszközökből megépített, beprogramozott robotjaikat. Ezeknek a robotoknak a megépítéséhez a korábbi nyertes NTP pályázatok során beszerzésre került eszközöket is használhatták. Az érdeklődő gyerekek ki is próbálhatták ezeket a robotokat, kérdezhették a szakkörösöket a működésükről. A robotok kipróbálásán kívül az ArTec robotépítő készlet kockáival logikai feladványokat is megoldhattak a robotikával még csak ismerkedő kisdiákok. A bemutató eredménye, hogy az érdeklődő tanulók közül sokan választják a robotika szakkört a következő tanévre iskolánk által meghirdetett számos délutáni elfoglaltság közül.
Ez már a negyedik NTP pályázat volt melyet iskolánk a robotika témakörében megvalósított. Mostanra hagyományokkal rendelkező robotika szakkörünk az interaktív bemutatónak köszönhetően biztosan folytatódik a következő tanévben is.

A programról készült filmet az alábbi linket tudják megtekinteni:

https://www.facebook.com/kanizsai.dorottya.iskola/posts/pfbid02ANwQQuaaP4CTMM2tn1xyED1ZD9gWYDpVyMUgrGu2dUrvueSpQsMs2qArmedFhTdul